Vlieland-weken

Uw mees gaat graag naar Vlieland op vakantie. Een weekje met de zeekajak en mini-tentje. Maar nog veel vaker een week of drie vier met de familietent. “Daar is toch helemaal niets te doen. Wat doe je dan de hele dag”, vraagt men vaak aan me. “Niets, dat is juist het leuke van Vlieland”, luidde het antwoord steevast.

Deze weken ligt het mezenbestaan op zijn gat. Net als andere werkzaamheden. Een lot dat velen treft. Uw mees ziet nu met terugwerkende kracht zijn Vlielandse vakanties als een soort van generale repetitie voor deze corona-weken en waarschijnlijk maanden. Veel nikserigheid en druk met weinig.

Een dingetje hier, een datje daar, soms in de weer met een rommeltje, beetje prutsen, stukje naar buiten, flierefluiten en lanterfanten, om half vijf biertje. Of twee. Wat vaker sporten op de fiets, in de kajak of op een crosstrainer. Week op week af met de andere mees. Telefoon opnemen, mailtje beantwoorden. Kortom, een soort van Vlielandse relaxte slomerigheid neemt bezit van uw mezenhoofd.

Daar komt bij dat uw mees sinds enige weken een kat in huis heeft. Vanwege omstandigheden woont Blue ineens hier. Nooit zo’n kattenmens geweest, maar we zijn inmiddels de dikste vrienden. Bovendien is Blue een geweldige inspiratiebron. Zo’n kat doet goed beschouwd niet veel meer dan een mees op Vlieland-vakantie of in corona-quarantaine. Kijkt wat uit het raam, scharrelt wat rond en doet op tijd een dutje. Meestal op een stoel naast de mees die een beetje mijmert en dit zinloze babbelstukje tikt.

Min of meer nutteloos door het leven scharrelen. Uw mees vindt het best en hoeft niet meer zo nodig van alles. Terwijl die wel van alles deed en doet. Meestal niet onverdienstelijk. Maar dus wel de ambitie van een kat. Je niet zo druk maken over dingen waar je toch niets aan kunt doen. Tegen beter weten in af en toe toch een moppertje op hoe de dingen gaan. Het zal mij niet verbazen dat ik later op deze corona-periode terug kijk als een oefening voor later; als ik door het leven ga gaan als pensionado. Zoals Vlieland een oefening voor deze maanden was.

Back to top