Rode knop

Half elf 's avonds rammelt de telefoon. "Havenmeester, ik ben na een bezoek aan Lodewijk achteruit tegen zo'n nieuwe bloembak aangereden. Hij hangt wat op een oor. Ik hoor het wel hoe erg het is en of er kosten aan verbonden zijn!"

Mooi dat er eerlijke mensen zijn, mijmert de havenmeester om vervolgens tevreden in slaap te vallen. De volgende ochtend blijkt de schade beperkt. Een paar schroeven extra in de pootjes van de bloembak en 'klaar is Kees'. Maar het kan nog mooier. Een paar dagen later constateert de dader dat de schroeven er nog steeds niet in zitten. "Die kom ik er dan zelf wel indraaien", biedt hij vrijwel spontaan aan nadat zijn speedbootmaatje dit voorzichtig suggereerde.

Dat is de mentaliteit die we nodig hebben. We bezitten en runnen de haven samen. Dus als 't een of 't ander kapot is of niet goed werkt, niet alleen klagen, zeuren of melden. Maar kijk ook wat je zelf kunt doen om de boel te fiksen. Niet 'wat kan De Helling betekenen voor jou', maar 'wat kan jij betekenen voor De Helling'. Op die manier houden we de haven voor iedereen leuk en betaalbaar.

Voorbeelden te over dat het kan. Bijvoorbeeld, de douches. Daar is wat mee. Volgens de een te heet en de ander vindt het te koud. Te veel of te weinig. Soms wel soms niet. Geen peil op te trekken voor de op loodgieters en installateursgebied enigszins argeloze havenmees. Een kampeerder op het rechter Lekveldje blijkt er wel verstand van te hebben. Die gaat nu uit eigen beweging zorgen dat het goed komt. Want het zou jammer zijn als hijzelf of anderen zich bezeren aan een te hete waterstraal.

Of neem nu die rode knoppen om van de steigers af te komen. Naar verluidt klagen we daar al wat langer over. Ons hoofd technische dienst is er nog niet aan toe gekomen. Zijn bordje is vol. '"Zal ik er eens naar kijken", zegt een welwillende zeiler spontaan. De technische hoofdman stemt even later in met dit aanbod. De zeiler meldt daarna via de WhatsApp ineens dat hij iets minder overtuigd is van zijn eigen kunnen. Maar hij kent gelukkig ook een havenbewoner die echt deskundig is. Ze gaan samen het klusje met de rode knoppen klaren.

 

 

Back to top