Opzouten

Soms is het mezenbestaan minder leuk. Zoals afgelopen weekend. Mees werd op de kade dreigend toegesproken door een club passanten. Schelden, eentje begon zelfs te duwen. En later verschenen op internet ‘reviews’ over uw mees die een enorme schoft zou wezen. Een emmer stront dus. 

Wat’s gebeurd? We hadden zaterdag een trailerpassant in de haven. Een lichtblauwe Polar-boot, met twee enorme minstens 100 pk-Yamaha motoren er achter. Er was een kar met drie assen nodig om de boot te vervoeren. Op een of andere listige manier had de schipper zich ‘langs de paaltjes geluld’ tijdens de lunchpauze van mees. Dit ‘lek’ is inmiddels gedicht.

Later in de middag trok de raceboot de aandacht. Grote golven en dus overlast veroorzakende capriolen voor de haveningang en met grote snelheid heen-en-weer over de Lek. ‘Wie waren gisteren die aso’s met die lichtblauwe boot?’, vroegen enkele vaste havenbewoners de volgende dag. Uw mees verzocht de schipper om het bij de haveningang rustiger aan te doen. ‘Die golven kwamen niet van ons’, luidde de reactie.

Tegen een uur of half vijf nam de schipper, zonder overleg, een grote passantenplaats langs de kade in beslag. Want even een terrasje pikken. Uw mees wil de kade rond die tijd graag vrij houden voor echte passanten die blijven slapen. Bovendien wil hij de kade graag efficiënt kunnen gebruiken, aan onbruikbare meters voor en achter een speedboot verdienen we niets. Dus vroeg hij de schipper om zijn raceboot even te verplaatsen. Een grote mond, scheldpartijen en een beetje duwen vielen hem te deel.

Waarna uw mees de schipper meedeelde dat hij voortaan niet meer welkom is om van onze helling gebruik te maken. De schipper zou vervolgens wel even gaan zorgen dat uw mees zijn luizige baantje kwijt zou raken. Waarop uw mees van het gezelschap (van een mens of acht) afscheid nam. Een uurtje later vertrok de boot varend en reden de auto’s (dikke Landrover en Mercedes) van het gezelschap weg. Uiteraard zonder te betalen voor het gebruik van de helling. Niet echt erg, want wij zijn dit soort volk natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Af en toe ruzie, het hoort bij de baan. Je kunt niet iedereen blij maken. Maar leuk is anders. Hopelijk helpt het schrijven van dit blogje bij het relativeren van deze onaangename confrontatie. Wat in ieder geval helpt is dat ons stichtingsbestuur unaniem  de steun uitsprak voor het uitgevaardigde ‘hellingverbod’ voor deze boot. ‘Opzouten, dat soort volk daar hebben we alleen maar last van’, sprak een onzer bestuursleden op vinnige toon.

Back to top