IJspegel

Voor zover bekend is het nog nooit eerder gebeurd dat er tijdens het ‘hellen’ zout moest worden gestrooid op de helling. Dit weekend was dat nodig om zonder glij- en slippartijen de laatste boten het water uit te trekken. Dit en vorig weekend gingen er nog even ruim twintig boten de kant op. Die konden er niet eerder uit vanwege het lage water.

De kanjers van de winterstalling en uw mezen gaven geen krimp. Wat extra laagjes kleding, handschoenen, een  wollen mutsje en met het gebruikelijke goede humeur, verliep dit winterproject als een zonnetje. Zelfs toen op de helling een voorwiel van een kar afbrak, gaf de technische dienst geen krimp. Een extra takel, de kelderwind, wat blokken hout, de hydraulische hef van de tractor en enig vernuft en even later stond ook dit bootje op de winterstalling.

Het klinkt allemaal heldhaftig. Maar eigenlijk zouden we bij  temperaturen onder de nul niet moeten hellen. Niet alleen omdat het verrekte koud is boven aan de helling. Het is gewoon te veel gedoe met water aan- en afsluiten. Leidingen leeg laten lopen. Antivries in de compressor. Maar de heren van de winterstalling konden gewoon geen ‘nee’ zeggen tegen al die smekende schippers. Met als gevolg dat ze zaterdag in de namiddag, terwijl iedereen al bij de kachel zat,  zich in het donker nog over de waterleiding en kogelafsluiters aan het bekommeren waren. Op enig moment hing er zelfs een ijspegeltje onder één van de neuzen van de mannen.

Wat dan wel weer fijn is, is dat de meeste booteigenaren zich op een of andere manier dankbaar tonen richting onze krasse knarren. En niet piepten als het schema door allerlei omstandigheden even een uurtje of anderhalf uitliep. Het zijn en blijven immers vrijwilligers die zich uitsloven voor hun mede-leden van hun vereniging. Dankzij die inspanningen kunnen boten in Culemborg voor een appel en een ei het water in en uit. En ook het stallen in de wintermaanden kost bij WV De Helling geen drol, als je dat vergelijkt met commerciele havens. Dat ook dezer dagen een enkeling zich dit niet lijkt te realiseren blijft jammer.

Back to top