Hoog watertje

Het water zakt weer. Het was voor het eerst dat uw mees beroepshalve met hoog water te maken kregen in de haven. Sommige oudere havenbewoners voorspelden in de week na oud en nieuw ‘dat het water tegen de deuren zou gaan klotsen’. Dat leidden ze af aan het waterpeil bij Koblenz en hun tachtigjarige ervaring.

Uw mees houdt als kanoër de waterpeilen al decennia in de gaten. Hij heeft natuurlijk alleen gegevens die voor zijn hobby van belang zijn. Pas als een peil van 5.40 bij Culemborg in zicht komt, moeten we bijvoorbeeld bij de kanostalling maatregelen nemen. Van wat er tussen de 3.00 meter (normale peil) en 5.40 moet gebeuren en vooral wanneer precies, daarvan lag geen draaiboekje in het havenkantoor.

Dat van ‘de deuren’ bleek alras paniekzaaierij. Ook de media droegen hun steentje bij door te spreken van ‘extreem hoog water’, terwijl er feitelijk niet zo heel veel bijzonders aan de hand was. Gelukkig hielden mees en het hoofd der technische dienst het hoofd koel. Slechts de blauwe elektrapalen op de kade zijn verwijderd om schade aan de elektronica te voorkomen. De kasten op de camping konden gewoon blijven hangen.

Onze beslissingen zijn gebaseerd op de hoeveelheid water die bij Lobith over de grens komt. Daar kijkt RWS vier dagen vooruit. Maar hoe verder vooruit des te onnauwkeuriger. Want eigenlijk altijd te hoog, dan kan het alleen maar meevallen is blijkbaar de gedachte. Aan de hand van deze cijfers en historische cijfers is vrij nauwkeurig te bepalen hoe hoog het water in Culemborg gaat komen. Dus dat het 20 centimeter onder de laagste elektrakast zou blijven was vijf dagen eerder al voorzien. 

In de opbouwweek van het hoge water meldde RWS nog een mogelijk hoogste stand van bijna 9000 kuub dat per seconde de grens over zou gaan komen. Uiteindelijk werd dat slechts 7550 kuub water per seconde. Ons riviersysteem is aangepast om maximaal 16.000 kuub ter verwerken. Uiteindelijk kwam het water niet hoger dan 4.68 meter, in 1995 was dit nog 6.26 meter. Het grote voordeel van het hoge watertje van dit jaar is dat we nu in het havenkantoor allerlei maatgevende gegevens hebben, met de consequenties voor de haven, voor afvoeren tussen de 800 (november 2011) en de 11.900 (januari 1995) kuub per seconde bij Lobith. 

Back to top