Handgeschreven

De eerste twee maanden van het Eerste Corona-seizoen zitten erop. Met een halvering, ten opzichte van vorig jaar, van het aantal bezoekende bootjes langs de kade. Het aantal campers daalde met slechts enkele tientallen ten opzichte van vorig jaar.

Minder bezoekers, dus ook minder inkomsten. Temeer daar onze gasten corona-korting krijgen. De uitgaven zijn echter ook gedaald. Uw mezen werken slechts enkele uurtjes per dag, zoveel mogelijk vanuit huis. Een bewuste keuze, want uw mezen gaan al die vluchtige contacten in de haven met liefde uit de weg. Want die enkele keer dat we in de haven zijn dan staan mensen om de haverklap binnen die anderhalve meter voor je neus.

De corona-korting is logisch want de toiletten en douches mogen, zoals het er nu naar uitziet, pas per 1 juli open. ‘Als het kan!’, zegt Rutte steeds. Dat wordt straks éénrichtingsverkeer; via de voordeur naar binnen en via de achterdeur er uit. Ook zullen niet alle douches en wc’s bruikbaar zijn. En natuurlijk komen de mezen achter een spatscherm. De corona-korting verdwijnt dan.

Het werken vanuit huis is best lastig. Immers het zicht op de haven ontbreekt. Dit seizoen komt daar nog bij dat er opvallend veel boten op de verkeerde plek zijn gaan of blijven liggen. Tureluurs worden we daarvan. Sommigen booteigenaren reageren in het geheel niet als gevraagd wordt naar de eigen plek te gaan. Een enkeling gaan we zelfs verwijzen naar Beusichem voor een ligplaats. Daar kun je die misschien wel zelf uitkiezen.

Het contact met de passanten via telefoon, mail, whatsapp en soms zelf via ouderwetsche sms’jes verloopt soepeler en prettiger dan verwacht. Op een enkeling na begrijpt iedereen dat we het doen zoals we het doen. De betalingen komen gewoon binnen via een QR-code of andere digitale wegen.

Een camperaar betaalde zelfs via een handgeschreven betaalopdracht die via een brievenbus, een sorteercentrum en een heuse postbode bij de ABN Amro is afgeleverd. Deze camperaars, al jaren trouwe gasten, wijzen de vooruitgang uit diep gewortelde principes af. Ze betalen het liefst alles contant. Toch mooi dat ze voor een verblijf in Culemborg, een stap in een toekomst deden die bij de meesten van ons al ver achter ons ligt.

Back to top