Eigen nest

Sommige van onze vaste havenbewoners lijken te denken dat Stichting De Helling Jachthaven & Camping concurreert met de AVRI. Want ze storten hun vuilnis van thuis op weg naar boot of camping in onze container. Of ze gooien hun grofvuil in de container op onze milieustraat.

De Stichting wint de concurrentie met groot gemak. Immers bij de AVRI betaal je per zak in de ondergrondse containers. Of per keer dat de kliko langs de straat gaat. Of aan de poort van de milieustraat op Pavijen. Bij de haven kun je je troep lekker gratis brengen, zo lijken sommigen te denken.

Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. De Stichting betaalt per afgevoerde container een stevig bedrag aan onze vuilverwerker. Leden die de container anders gebruiken dan bedoeld, laten feitelijk andere leden van WV De Helling en Triton Scouting opdraaien voor de schade. Deze leden betalen immers uiteindelijk saampjes de rekeningen van de eventuele tekorten bij de stichting.

Is het zo erg dan? De havenmeester trof de afgelopen weken bijvoorbeeld een loodzware ijzeren grasroller aan. Of afgedankte bootkussens ter grote van eenpersoonsmatrassen. En bungalowtent-palen. De tent zal ook wel ergens in die bak hebben gezeten. En nog heel veel meer wat beslist niet onder de noemer huishoudelijk afval valt. Vlak voor het afgelopen Hemelvaartweekend zat de bak door dergelijke stortingen ineens heel erg vol. We hebben de maandagochtend op drie zakken na net gehaald.

Weet je zeker dat vaste havenbewoners de daders zijn? Maar natuurlijk! Diverse andere vaste havenbewoners melden dit soort ongewenst gedrag bij de havenmees. De daders staan ook op camera. Tot nog toe proberen we de afvalstroom te beheersen met drie grote hangsloten. De vrees vooraf was namelijk dat vooral niet-havenbewoners onze bak in het donker zouden gaan misbruiken. De stichting en de havenmees vinden het teleurstellend dat het vooral havenbewoners lijken te zijn die het eigen nest op klaarlichte dag zo bevuilen.

Daarom nog maar even een zinsnede uit het havenreglement: huishoudelijk afval dient u verpakt in gesloten plastic zakken in de daarvoor bestemde container te deponeren. Het is streng verboden afval naast een vuilcontainer of elders op het complex te deponeren. Grofvuil, bouw- en sloopafval dient u zelf af te voeren naar de milieustraat in uw woongemeente.

Back to top